Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Μια εικόνα...χίλιες λέξεις : Το τεστ της ανθρώπινης φιγούρας!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Παιδιά από 4 ετών είναι σε θέση να ζωγραφίζουν την ανθρώπινη μορφή στο  χαρτί. Η ανθρώπινη αυτή μορφή είναι μια πρώτη αναπαράσταση του εαυτού τους και το πως βιώνουν τη ύπαρξη τους σε σχέση με το περιβάλλον τους. Τα παιδιά σχεδιάζοντας ανθρωπάκια σχεδιάζουν ασυνείδητα το σώμα τους και τις επιθυμίες του.Παρατηρώντας αυτές τις ζωγραφιές παρατηρούμε και ανακαλύπτουμε πτυχές από την προσωπικότητα των παιδιών μας .

Αν οι φιγούρες είναι κατάλληλα τοποθετημένες στο χώρο και με σωστές αναλογίες τότε συμπεραίνουμε ότι το παιδί αναπτύσσεται αρμονικά και έχει προσαρμοστεί κανονικά στο περιβάλλον του.

Σε αντίθετη περίπτωση αν το παιδί σχεδιάζει μικρές φιγούρες στο πάνω μέρος της κόλας , με απουσία μελών του σώματος , με αχνές γραμμές , με πολλά σβησίματα, εκφράζει σημάδια ανασφάλειας που θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα από εμάς τους γονείς για να μπορέσουμε να δώσουμε στο παιδί μας περισσότερη ενθάρρυνση ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Παρακάτω σημειώνονται  κάποιες ανθρώπινες μορφές που καλό θα ήταν να παρατηρήσουμε  και να αναλύσουμε:

ΚΟΝΤΑ ΣΚΕΛΗ

Μέσο σταθερότητας και κίνησης


Τα κοντά σκέλη δείχνουν σταθερότητα ,σιγουριά και  αντοχή . Δείχνουν ένα παιδί που πατάει γερά τα πόδια του στη γη, θα λέγαμε.

ΜΑΚΡΥΑ ΣΚΕΛΗ

Τα μακρυά σκέλη δείχνουν την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια .Αν είναι πάρα πολύ μακρυά όπως είναι εδώ  τα πόδια στην παρακάτω εικόνα  ,απεικονίζουν ίσως την ανάγκη και την επιθυμία του παιδιού να  μεγαλώσει γρήγορα ώστε να μοιάσει στον ενήλικο που έχει ως πρότυπο και θαυμάζει

ΜΕΓΑΛΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ  ΠΑΛΑΜΕΣ
Τα χέρια μας χρησιμεύουν στο να χαϊδέψουμε να αγκαλιάσουμε αλλά και στο να χειροδικήσουμε.

Είναι λοιπόν λίγο αμφίσημη η σημασία μια μορφής με μεγάλα χέρια .Το παιδί με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι έχει ανάγκη από έντονες και συχνές ανταλλαγές μέσω των χεριών. Αυτό μπορεί να είναι αγκαλιά ,αλλά μπορεί και να είναι η σημείωση των χεριών σαν μέσο από το οποίο εισπράττει χειροδικία


ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ
Φανερώνει έντονη ανάγκη ανταλλαγής ,επικοινωνίας .Μεγάλο πρόσωπο=μεγάλο στόμα.Τα παιδιά που σχηματίζουν μορφές με μεγάλα κεφάλια αρέσκονται στην αυτοπροβολή και στη φιλαρέσκεια , τους αρέσει ο εαυτός τους.


ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΙ
Το μικρό κεφάλι μπορεί να δηλώνει δυσάρεστες μνήμες από τις πρώτες διατροφικές συνήθειες του παιδιού, είτε προβλήματα στον απογαλακτισμό , είτε άλλες διατροφικές ιδιαιτερότητες του παιδιού ,είτε ακόμα και μειωμένη όρεξη για φαγητό.


ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ

Η μορφή που καλύπτει πάνω από το μισό χώρο της κόλας θεωρείτε μεγάλων διαστάσεων και εκφράζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού για τον εαυτό του, εκφράζει ενεργητικότητα και εξωστρέφεια .

Σε αντίθετη περίπτωση όπως παρακάτω παρατηρούμε μια μικρής διάστασης φιγούρα που αποτελεί σημάδι ντροπαλότητας . Δείχνει  τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού και το φόβο που νιώθει στη σύγκριση  του με τους άλλους.

allforthemothers.gr
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
12/06/13 00:37
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Ιστότοπος ενοικίασης φιλενάδας

Με μόλις 5 δολάρια ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια ψεύτικη σχέση...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...