Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Επαναπροσδιορίζω τις ανάγκες μου!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Ο Αμερικανός ψυχολόγος, Α. Μάσλοου, αναγνώρισε ότι οι ανάγκες είναι το κίνητρο που εξηγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και προσπάθησε να τις περιγράψει και να τις ερμηνεύσει. Ο Μάσλοου λοιπόν θεώρησε ότι υπάρχουν πέντε ομάδες βασικών αναγκών που ιεραρχούνται με τον ακόλουθο τρόπο:

Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι Φυσιολογικές/Βασικές Ανάγκες (φαγητό, νερό, αέρας). Είναι ανάγκες επιβίωσης που για τον καθένα μας είναι απαραίτητες.

Ανεβαίνοντας στην Πυραμίδα είναι οι Ανάγκες Ασφάλειας, η ανάγκη δηλαδή της στέγης, της υγείας και της προστασίας γενικότερα.

Στις Ανάγκες Κοινωνικής Αποδοχής βρίσκονται οι κοινωνικές μας σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, η ανάγκη μας να έχουμε φίλους, να ερωτευτούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.
Στις Ανάγκες Αυτοεκτίμησης ανήκουν οι ανάγκες μας εκείνες όπου ο άνθρωπος αποζητά την προβολή της ατομικότητάς του, των δικών του αξιών κι αρχών και την αυτονομία του.

Τέλος, στις Ανάγκες Αυτοπραγμάτωσης ανήκουν όλες εκείνες οι ανάγκες οι οποίες κάνουν το άτομο να νιώθει πλήρης, πραγματωμένος κι ευτυχισμένος.

Για να ανέβει κάποιος μια βαθμίδα στην Πυραμίδα θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει τις Ανάγκες της προηγούμενης βαθμίδας. Κατά τον  Maslow η απόλυτη ικανοποίηση των αναγκών δεν υπάρχει και ότι σε έναν μέσο άνθρωπο ικανοποιούνται κατά 85% οι φυσιολογικές του ανάγκες, 70% οι ανάγκες για ασφάλεια, 50% οι κοινωνικές ανάγκες, κατά 40% η ανάγκη για αυτοεκτίμηση και κατά 10% οι ανάγκες για αυτοολοκλήρωση.

Αλήθεια, πόσες από αυτές τις ανάγκες ικανοποιούμε σήμερα και σε τι ποσοστό; 

Σε ποιό σκαλοπάτι βρισκόμαστε; μπορούμε ν’ανεβούμε στο επόμενο, ή σκαλώνουμε σε κάποιο/α ή ακόμη επιστρέφουμε στο προηγούμενο λόγω συνθηκών;

Σύμφωνα με την θεωρία οι περισσότερες έχουμε περάσει την πρώτη βαθμίδα αναγκών. Έχουμε λύση το πρόβλημα του φαγητού, του νερού και γενικά όλων των βασικών αναγκών για την επιβίωσή μας. Λογικά περνάμε και την Δεύτερη. Άρα το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς βρίσκετε στην Τρίτη βαθμίδα. Λιγότερο δε στις επόμενες. 

Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε αυτές τις ανάγκες; Μήπως είναι η ώρα να κατευνάσουμε την αίσθηση του ανικανοποίητου που μας διακατέχει και να δούμε κάτι παραπάνω από τα θέλω μας;

Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τον ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται κάτω από την δική μας βαθμίδα; 

Σκεφτείτε πόσα απλά πράγματα κάνετε καθημερινά που άλλοι δεν έχουν την δυνατότητα ούτε καν να τα σκεφτούν. Και δεν το κάνουν όχι γιατί είναι ανίκανοι αλλά γιατί η σκέψη τους είναι απασχολημένη σε κάτι που σε εμάς φαίνεται φυσιολογικό. Μήπως ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε;

Συντακτική oμάδα: Σοφία Θεοφάνη
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Συντακτική Ομάδα
18/12/12 08:36
Αρέσει: 5 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...