Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Ευτυχία = Ένας απλός μαθηματικός τύπος

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Σας τον αποκαλύπτω
Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη

Την Πέμπτη που πέρασε, είχα ξεκινήσει την μέρα με «στράβωμα». Η διάθεση ήταν στο πάτωμα, ένοιωθα εξάντληση, στο μυαλό ξεπηδούσανε φαντάσματα από το παρελθόν, από λεφτά «καλό πάσχα», οι υποχρεώσεις φάνταζαν Ιμαλάια, η προσωπική μου ζωή είχε «τινάξει και τα τελευταία πέταλα» και η ΜΑΥΡΙΛΑ έκανε πάρτυ.

Οοοοοοοολα τα εισερχόμενα που έφταναν ήταν αρνητικά και η πεποίθησή μου, εξαιρετικά βλαβερή και τοξική. Πίστευα  ότι υπήρχε ένας κόσμος έξω που νόμιζα ότι μπορούσε κάτι να μου δώσει, αλλά δεν μου το έδινε, νόμιζα ότι μου έπαιρνε τα πάντα, ότι με αδικούσε, ότι με πρόδιδε και ότι η απόρριψη ερχότανε κατά ριπάς από εξωγενείς παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα ν’ αποφασίσω να κινηθώ μηχανικά, βρίσκοντας ασφάλεια στην πολυκοσμία της πόλης!!!

Μέσα σε δεκάδες αδιάφορα ραντεβού, ήθελα να περάσω από το γραφείο του πολύ γνωστού ποινικολόγου στο Κολωνάκι Αριστείδη Οικονομίδη. Η αξία των γνώσεων του Αριστείδη Οικονομίδη, όχι μόνο στο ποινικό δίκαιο, αλλά στην φιλοσοφία, στην λογοτεχνία, στην τέχνη, αλλά κυρίως οι απόψεις του για την διαχείριση των ανθρώπων, του εαυτού μας, του έρωτα, του γάμου, του χωρισμού, της απώλειας είναι τόση που μόνο όσους έχει αγγίξει η «αύρα» αυτού του φωτισμένου δασκάλου μπορούν να κατανοήσουν.

Τον γνώρισα στα πλαίσια μιας τηλεοπτικής εκπομπής την οποία παρουσίαζα το 1996, εκείνος συνήγορος ενός εξαιρετικά προβεβλημένου αντρός σε μια υπόθεση που είχε συνταράξει το πανελλήνιο καθώς η σύζυγος του επιχειρηματία , πασίγνωστη επίσης  εφέρετο να είχε οργανώσει την δολοφονία του συζύγου της.
Η δημόσια συζήτηση τότε με τον Αριστείδη Οικονομίδη, ισορροπούσε επί ξυρού ακμής, καθώς το θέμα ήταν εξαιρετικά ευαίσθητο γιατί το ζευγάρι είχε αποκτήσει παιδάκι.
Τότε ήταν που γνώρισα από κοντά τον διάσημο, αλλά καθόλου δημοσιοσχετίστα ποινικολόγο και η πιθανότητα αποδοχής της πρόσκλησής μου για δημόσια συζήτηση σε ένα θέμα που αποτελούσε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, μου δημιουργούσε δέος σε σημείο που να ευχόμουνα, αν και ήθελα να έχω την αποκλειστικότητα, να μην προχωρούσαμε στην εκπομπή.
Η εκπομπή τότε έγινε. Κατά την διάρκειά της, κατάλαβα ότι διασταυρωνόμουνα με έναν φωτισμένο άνθρωπο που ασκούσε με την ηρεμία, το χιούμορ του, το στυλ του, το βλέμμα του, τις διατυπώσεις του και την σεμνότητά του μια γοητεία τόσο μεγάλη, που η διαίσθησή μου, που κατά ένα προκλητικό τρόπο είναι αλάνθαστη που υποδείκνυε ότι είχα μόλις διασταυρωθεί με έναν σπουδαίο άνθρωπο – δάσκαλο – άντρα.

«ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ»
Αν και δεν είχα κάποιο θέμα με την «ένδειξη» του επείγοντος για να τον δω και γνωρίζοντας πόσο «φορτωμένο» είναι το πρόγραμμά του, τηλεφώνησα στην γραμματέα του, μήπως και θα μπορούσε να περάσω έστω για πέντε λεπτά από το γραφείο του, με την πρόφαση ότι ήθελα ενημέρωση για μια πολύ σημαντική υπόθεση που χειρίζεται.
Η ευγενέστατη κυρία με ενημέρωσε ότι είχε ένα «κενό» ανάμεσα στις δύο και δέκα το μεσημέρι έως τις δυο μισή που θα ξεκινούσε το επόμενο ραντεβού.
Δύο και δώδεκα λεπτά βρισκόμουνα, έχοντας αναποδογυρίσει το πρόγραμμά μου στην οδό Ηροδότου 4.

Η γραμματέας του, μου πρότεινε να περάσω στο γραφείο του. Τον είδα να κάθεται στην γνωστή του θέση, στην κορυφή  του τραπεζιού που γίνονται οι συσκέψεις. Με αγκάλιασε και τον αγκάλιασα εγκάρδια και ανακάλυψα για μία ακόμη φορά ότι ακόμη και ο τρόπος που κάπνιζε το πουράκι του ήταν μοναδικός.

«Προλαβαίνουμε να πιούμε έναν espresso παρέα» Μου είπε.
Την ευφυΐα του Αριστείδη Οικονομίδη την έχουν αναδείξει τόσο πολλοί και άνθρωποι που διαχειρίστηκαν εξουσία που η δική μου επισήμανση αποτελεί πλεονασμό. Έχει την μοναδική ικανότητα να «σκανάρει» τον άνθρωπο. Με την πρώτη γουλιά του espresso μου μετέδωσε με ενδοφλέβιο σχεδόν τρόπο αυτοπεποίθηση. Αρκούσε ένα σχόλιο που έκανε γελώντας!
Μπήκα στο θέμα αμέσως. «Αριστείδη μου, ήρθα να σε δω, γιατί χρειαζόμουνα ν’ ακούσω κάτι θετικό...όλοι γύρω μου είναι, δείχνουν ή μοιάζουν απελπιστικά θλιβεροί τι κάνω;.......»

Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Γι αυτό ήρθες εδώ, μου είπε όπου ένας άνθρωπος εγώ είμαι απόλυτα ευτυχισμένος.
Ξέροντας ότι έχει περάσει ηλεκτρικές καταιγίδες στην ζωή του, ζήτησα εξηγήσεις. Μου αποκάλυψε λοιπόν ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ.
Θέλεις να σου πω τι είναι ευτυχία Νανά; (Αν ήθελα λέει!!!!!!). Ήταν, συνέχισε ο Αριστείδης, το θέμα της έκθεσης που μας έδωσαν να αναπτύξουμε όταν τελείωνα το σχολείο. Το θέμα ήταν μια λέξη: ΕΥΤΥΧΙΑ
Επέλεξα ν’ απαντήσω με μαθηματικούς όρους. Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ
ΔΗΛΑΔΗ: ΑΠΕΙΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΣ ....0 ΕΥΤΥΧΙΑ, 0 ΑΠΟΣΤΑΣΙΣ ΑΠΕΙΡΟΣ ΕΥΤΥΧΙΑ

Τον παρακολουθούσα υπνωτισμένη ......

Θα σου φέρω ένα παράδειγμα για να το καταλάβεις. Αν εγώ για να νοιώσω ευτυχής επιθυμώ ν’ αποκτήσω το σκάφος του Καντάφι, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, ένα ιδιόκτητο νησί και ένα ρολόι που θα μετράει «ατμόσφαιρες, πιέσεις, βάθος θάλασσας και θα είναι και συλλεκτικό» θα αισθάνομαι ότι με την ευτυχία με χωρίζει άβυσσος. Έτσι θα είμαι απολύτως δυστυχής.
Αν εγώ επιθυμώ να πιω έναν Espresso με την Νανά, την οποία να βλέπω στο μισό μέτρο, καπνίζοντας τον αγαπημένο μου καπνό και φορώντας το ρολόι μου, το οποίο αγόρασα με κουπόνια από το σούπερ μάρκετ η ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΗ!!!!

Εγώ αυτή την στιγμή δηλώνω δηλαδή ευτυχισμένος!

Ήταν τέτοιο το ντοπάρισμα που υπέστην, που του είπα ότι θα το γράψω αυτό και ότι θα το διαδώσω ....Γέλασε «αγάπη μου, είναι πολύ απλά τα θέματα στην ζωή, αρκεί να βλέπεις».
Το εσωτερικό του τηλέφωνο διέκοψε τον διάλογο. Είχε φτάσει το ραντεβού του.

«Σε δύο λεπτά» είπε ....

Του είπα ότι έχω ερωτευθεί το κέφι  του για ζωή, το χιούμορ, τις γνώσεις του, την αντοχή του να εργάζεται αδιάκοπα, τις απόψεις του «περί ελευθέρας βουλήσεως», ένα τεράστιο θέμα που στην ανάπτυξή του είναι επιεικώς ΜΑΓΙΚΟΣ, αλλά και τον μοναδικό τρόπο που έχει να μεταδίδει ένα εφηβικό κέφι για την ζωή που με κάνει να θέλω να επινοώ τρόπους για να τον βλέπω συχνότερα. 
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
23/12/13 01:52
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Δείτε τι... ξεσηκώνει τους άνδρες!

Είχες φανταστεί πέρα από τη συμπεριφορά σου και την ομορφιά σου τι μπορεί να...

Διαβάστε περισσότερα...
Μπαίνοντας στο μυαλό των αντρών...

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε. Πώς σκέφτονται άραγε οι...

Διαβάστε περισσότερα...
Φτάσε όπου δε μπορείς!

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ν. Καζαντζάκη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» ...«Με κοίταξες, κι ως με κοίταξες ένιωσα πως ο κόσμος ετούτος είναι ένα σύννεφο...

Διαβάστε περισσότερα...