Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Κοζανίτικη γκιζλεμόπιτα - Κιμαδόπιτα με πράσα

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική
Υλικά συνταγής

5 φύλλα «Κιχί» alfa
1 φλ. ελαιόλαδο
5 μέτρια πράσα, τρυφερά
2 ξερά κρεμμύδια
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)
700 γρ. κιμά αρνί και μοσχάρι
3 αβγά χτυπημένα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το συνολικό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Μετά από 10' περίπου, όταν το κρεμμύδι έχει γίνει διάφανο, προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα και να μισοψηθεί για 6-7'. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα πέτουρα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή στο ταψί της κουζίνας) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση και με κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και στρίβουμε σε κόθρο. Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, μόνο τα πάνω φύλλα. Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από το ταψί.

Tip
Τα πέτουρα ή οι χυλοπίτες στη γέμιση θα μαζέψουν τα υγρά της πίτας, έτσι ώστε να μείνει αφράτη η γέμιση και τραγανά τα φύλλα.

Από την αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!!!


Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική
Συντακτική Ομάδα
11/12/13 02:55
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Ραβανί με sauce σοκολάτας και κυδώνι

Ετοιμάζουμε το ραβανί: δουλεύουμε το βούτυρο...

Διαβάστε περισσότερα...
Bίδες με πέστο και δύο ντομάτες

Χρόνος προετοιμασίας: 30’ Χρόνος βρασίματος ζυμαρικών: 10’-12’

Διαβάστε περισσότερα...
Tαλιατέλες με τρία είδη σολομού (φρέσκα ζυμαρικά)

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30’ Χρόνος ψησίματος για τις ταλιατέλες: 1’-2’

Διαβάστε περισσότερα...