Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Η Γιάννα και η Μαρία...

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Οι μηχανές του μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 11 Π.Μ. στην Νέα Αγχίαλο, δούλευαν από ώρα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. 

Βιαστικά στην σκάλα του αεροπλάνου, με ένα γλυκό θόρυβο στα μεταλλικά της μέρη, που προέρχονταν από πανάκριβα γυναικεία γοβάκια, ανέβαινε η πασίγνωστη κυρία , που η χλιδάτη ζωή της μοιάζει με παραμύθι. 

Τρεις ώρες πριν η Γιάννα Αγγελοπούλου, πολυσυζητημένη νύφη της οικογένειας των πάμπλουτων βιομηχάνων, αποχαιρετούσε τους προσκεκλημένους Λαρισαίους στο θέατρο ΟΥΗΛ, όπου παρουσίασε , υπέγραψε και πούλησε το βιβλίο της. 

Απέναντι ακριβώς από το θέατρο όπου γινότανε η βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος της σπουδαίας κυρίας (που συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες στην χώρα μας- εξαιτίας των οποίων βουλιάξαμε ως κράτος…), συνέβαινε ένα άλλο γεγονός, πολύ δυσάρεστο που σκόρπισε θλίψη σε χιλιάδες Λαρισαίους. 

Μια άλλη κυρία, στην ίδια ηλικία με την προηγούμενη, γνωστή ως η «Μαρία της γειτονιάς», άγνωστη στο πανελλήνιο, δίχως αεροπλάνα και προσωπική φρουρά, έφυγε από την ζωή αθόρυβα, αναπάντεχα, τόσο ξαφνικά, που όσοι την ήξεραν θα κάνουν χρόνια να την ξεχάσουν………. 

Η ΜΑΡΙΑ, ζούσε ολημερίς, κυριολεκτικά όλο το 24ωρο πάνω από 30 χρόνια τώρα , στο μικρό παραδοσιακό μπακάλικο , στην Ανθίμου Γαζή, το οποίο ήταν σε χιλιάδες Λαρισαίους γνωστό , επειδή «εφημέρευε» σαν….φαρμακείο !

Ήθελες γάλα νυχτιάτικα, στη Μαρία. Έψαχνες τυρί ή ζυμαρικά μεσημεριάτικα; Στη Μαρία. Ήθελες την «Ελευθερία» , (στο πλατύσκαλο πωλούσε μια στοίβα κάθε μέρα) στη Μαρία…..Βρισκόταν πάντα εκεί. Απίθανες ώρες, πίσω από τον πάγκο έτοιμη να σε εξυπηρετήσει. Κυριακές, γιορτές, πάντα εκεί. 

Η ζωή της λιτή, μεγαλωμένη στην βιοπάλη, μέσα σε αυτό το μαγαζάκι, δημιούργησε με τον άντρα της μια καλή, τίμια ελληνική οικογένεια, μέσα δε από την καθημερινή επαφή της με την γειτονιά, επένδυσε στην αγάπη, την καλοσύνη και την φιλευσπλαχνία. Δε φόρεσε ποτέ γόβες πολλών χιλιάδων ευρώ και μια φορά ταξίδεψε στο εξωτερικό να δει το παιδί της. 

Η ΜΑΡΙΑ της γειτονιάς, ήταν μοναδική περίπτωση εμπόρου. Αντιστάθηκε όταν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ «έφαγαν» σε μια νύχτα όλα τα συνοικιακά μικρομάγαζα, όταν ο συγκεντρωτισμός και ο δήθεν «συνεταιρισμός» εξαφάνισε από τις γειτονιές τα παραδοσιακά παντοπωλεία. Εκείνα με το μπακαλοτεύτερο.

Η Μαρία βαστούσε γερά, θυσίασε τη ζωή της να κρατηθεί όρθια στο τσουνάμι που έφεραν τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες. 

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ μόνο ήξερε πόσο δούλεψε στη ζωή της αυτή η γυναίκα. Άνοιγε ξημερώματα, έκλεινε μεσάνυχτα. Και κάθε βράδυ με το βάρος της κούρασης περπατούσε το λίγα χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι . 

Ώσπου την νύχτα της Πέμπτης την παρέσυρε αυτοκίνητο. Το νέο συγκλόνισε όλη την γειτονιά. Που εκείνο το βράδυ από τα μπαλκόνια έβλεπε τις δυο όψεις της ζωής. 

Την φωταγωγημένη αίθουσα του ΟΥΗΛ από την μία και το μπακάλικο της Μαρίας ακριβώς απέναντι, για πρώτη φορά σκοτεινό μετά από 30 χρόνια. Στο πλατύσκαλο της εισόδου, έξω στο πεζοδρόμιο, καθημερινοί άνθρωποι , γείτονες και ξένοι, είχαν αποθέσει αναμμένα κεράκια, και ένα βιβλίο, τιμή στην Μαρία που δεν γνώριζαν αλλά την ένιωθαν δική τους. 

Στη γυναίκα που δούλεψε όσο κανείς στην ζωή του, στην πραγματική ΕΛΛΗΝΙΔΑ. Η γειτονιά εκείνο το βράδυ, σε μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα, είδε τις δύο όψεις της ζωής. Στο φως και στο σκοτάδι.

του Χρήστου Τσαντήλα, ελευθερία Λάρισας

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
18/10/13 01:19
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Δείτε τι... ξεσηκώνει τους άνδρες!

Είχες φανταστεί πέρα από τη συμπεριφορά σου και την ομορφιά σου τι μπορεί να...

Διαβάστε περισσότερα...
Μπαίνοντας στο μυαλό των αντρών...

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε. Πώς σκέφτονται άραγε οι...

Διαβάστε περισσότερα...
Φτάσε όπου δε μπορείς!

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ν. Καζαντζάκη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» ...«Με κοίταξες, κι ως με κοίταξες ένιωσα πως ο κόσμος ετούτος είναι ένα σύννεφο...

Διαβάστε περισσότερα...