Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα γνωστών μας-Δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ, οι άλλοι φταίνε

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Σχέσεις Ψυχολογία
Εχει συμβεί σε όλους: Εχετε συστηθεί, ενδεχομένως να έχετε διασκεδάσει και μαζί ή να έχετε περάσει ακόμη περισσότερο χρόνο μαζί, ωστόσο, τον συναντάται τυχαία στο δρόμο, χαίρεστε, του δίνετε το χέρι, τον αγκαλιάζετε αλλά αποφεύγετε επιμελώς να πείτε το όνομά του γιατί πολύ απλά... δεν το θυμάστε. Οχι, αυτή δεν είναι η αρχή του Αλτσχάιμερ, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και αντικείμενο πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία. «Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα ανθρώπων που γνωρίζουμε» ήταν το ερώτημα που επιχειρήθηκε να απαντηθεί, όπως διαβάζουμε στην iefimerida.

Η επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία καταλήγει στα αίτια που οδηγούν στο να ξεχνά κάποιος τα ονόματα γνωστών του, τα οποία, καμία σχέση με αυτό που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί δεν έχουν: Το πρόβλημα δεν είναι εκείνου που ξεχνά αλλά του... άλλου. Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη ο βασικός λόγος που ξεχνάμε το όνομα κάποιου είναι το γεγονός ότι τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σημασία και καμία σχέση με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που το φέρει. Για το λόγο αυτό ακριβώς και είναι πιο εύκολο να θυμάται κάποιος το «παρατσούκλι» κάποιου συνανθρώπου του παρά το κανονικό του όνομα.

Οπως αποδείχθηκε από τη συγκεκριμένη έρευνα οι άνθρωποι σε ποσοστό 69% θυμούνται το επάγγελμα, το 68% θυμάται το χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής, το 31% το όνομα και το 39% το επίθετο ανθρώπων που μόλις λίγο νωρίτερα είχαν ρίξει μια ματιά στα βιογραφικά τους σημειώματα.

Από τα παραπάνω ευρήματα συμπεραίνεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να θυμάται κανείς το όνομα του συνομιλητή του, ενώ είναι πιο εύκολο να θυμάται χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Παράλληλα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι άνθρωποι ξεχνούν δυσκολότερα ονόματα γνωστών τους που το όνομά τους θυμίζει και το επάγγελμά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η μνήμη λειτουργεί συνδυαστικά.

Επίσης, ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να επαναλαμβάνει συνεχώς το όνομα του ατόμου που μόλις έχει γνωρίσει έτσι ώστε να συνδυάσει το όνομα με το πρόσωπο.

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Υγεία Σχέσεις Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
16/08/13 01:30
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Διάβασμα και χόμπι απομακρύνουν την άνοια

Η ενασχόληση με νοητικές δραστηριότητες - όπως το διάβασμα βιβλίων, το γράψιμο...

Διαβάστε περισσότερα...
Πες μου πότε κοιμάσαι, για να σου πω ποιος είσαι...

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας πρωινό ή νυχτερινό τύπο;

Διαβάστε περισσότερα...
Με δύο φλιτζάνια ζεστό κακάο την ημέρα οι ηλικιωμένοι έχουν εξαιρετική μνήμη!

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας (κακάο) κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να...

Διαβάστε περισσότερα...