Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Λικέρ Μαστίχας: Γεύση - Άρωμα και περιπλάνηση...

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική
Σας έχουμε 6 διαφορετικές Χιώτικες παραδοσιακές συνταγές για να φτιάξετε το μοναδικό, εύγευστο, μυρωδάτο Λικέρ Μαστίχας.

Οι συνταγές είναι από το Χιώτικο blog katarraktisvillage.com :

Τι να πω για το λικέρ μαστίχας; Είναι μοναδικό, εύγευστο, μυρωδάτο και προπαντός ελληνικό!!! Υπάρχουν πολλά στην Αγορά αλλά σαν το σπιτικό!!!!
Χρησιμοποιήστε το στα γλυκά σας για άρωμα αλλά και ως ποτάκι είναι θαύμα.

Λικέρ μαστίχα  1)
1 κιλό ζάχαρη
500ml νερό
1 κ.γλ. ξινό
1 κ.γλ. μαστίχα Χίου
1 φλ.καφέ κονιάκ ή τσίπουρο
Βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα νερό και ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ξύλινη, μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ξινό και αφού βράσει 20 λεπτά το βγάζετε. Το αφήνετε κάπου να κρυώσει και όταν θα είναι χλιαρό αφού την κοπανίσετε να γίνει ψιλή ρίχνετε μέσα την μαστίχα,. Όταν κρυώσει τελείως, προσθέτετε το κονιάκ ή το τσίπουρο. Το βάζετε σε μπουκάλι και το κλείνετε 

Λικέρ μαστίχα  2)
1 φακελάκι δάκρυα μαστίχας (5 γρ.)
1 λίτρο οινόπνευμα
750 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό

1.Τοποθετούμε σε φιάλη τη μαστίχα με το οινόπνευμα και το αφήνουμε ώσπου να λιώσει η μαστίχα, ανακινώντας συχνά.
2.Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σιρόπι.
3.Μόλις κρυώσει, το ρίχνουμε στο οινόπνευμα.
4.Κλείνουμε κι αφήνουμε στον ήλιο σαράντα μέρες.
5.Μετά το στραγγίζουμε σε τριπλό φίλτρο καφέ, σε καθαρό μπουκάλι γιατί η μαστίχα
αφήνει ίχνη.

Λικερ Μαστίχας 3)
Τα ιδια υλικά αλλά!!

1lt νερό
750 γρ ζάχαρη
1 lt καθαρό οινόπνευμα 90 βαθμών
1 φακελάκι δάκρυα μαστίχας (5 γρ)

Η μαστίχα δεν είναι παρά ένα είδος ρετσίνι και διαλύεται με το οινόπνευμα. Για να πετύχει λοιπόν - σύμφωνα με την γιαγιά - αυτό το λικέρ, χρειάζεται μόνο καθαρό οινόπνευμα 90-95 βαθμών, και όχι κονιάκ ή άλλο ποτό που έχουν μόνο 40 βαθμούς.

Βάζουμε σε φιάλη τη μαστίχα με το οινόπνευμα. Ανακινούμε κάθε τόσο και αυτή θα λειώσει (συνήθως τη βάζει από την προηγούμενη μέρα). Μια δοκιμή που έκανα σε ένα ποτηράκι χρειάστηκε μια -δυο ώρες για να λειώσει χωρίς να ασχοληθώ μαζί της.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σιρόπι μέτρια δεμένο, και μόλις κρυώσει, το προσθέτουμε στη φιάλη με το οινόπνευμα. Κλείνουμε και αφήνουμε στον ήλιο 40 ημέρες.

Tip: Η μαστίχα συχνά περιέχει σκουπιδάκια και μια λευκή σκόνη, που όταν διαλύεται "λερώνουν" το λικέρ. Γι αυτό όταν ετοιμαστεί, το μεταγγίζουμε σε καθαρή φιάλη, περνώντας το μέσα από σουρωτήρι όπου έχουμε βάλει 2-3 φίλτρα του καφέ το ένα μέσα στο άλλο.

Λικέρ Μαστίχας 4)
"Για το σιρόπι
1kg ζάχαρη
500g νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό

Για να αρωματίσουμε
1 κουταλάκι του τσαγιού κοπανισμένη μαστίχα Χιώτικη .

1 όγκο κονιάκ ή τσίπουρο" οδηγίες
Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη (προσέχουμε να μην υπάρχει νερό ή ζάχαρη στα τοιχώματα της κατσαρόλας: αν συμβεί αυτό, σκουπίζουμε με πανί). Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία (η ένδειξη στο μάτι της κουζίνας να είναι στο 1½). Ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα με ξύλινη σπάτουλα και όταν το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το ξινό και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά ή έως ότου το σιρόπι να πέφτει από το κουτάλι όπως το μέλι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Σκουπίζουμε ένα γυάλινο και βαθύ σκεύος με βρεγμένη πετσέτα και μέσα σε αυτό αδειάζουμε το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε το σκεύος σε σταθερό σημείο και δεν το μετακινούμε (για μία ώρα περίπου) μέχρι το σιρόπι να είναι χλιαρό, δηλαδή μέχρι το χέρι μας να ανέχεται τη θερμοκρασία του σιροπιού.

Σε γυάλινη φιάλη ρίχνουμε το σιρόπι (χωρίς να το ανακατέψουμε) και λίγη κοπανισμένη μαστίχα  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε έναν όγκο κονιάκ ή τσίπουρο. Κλείνουμε  αεροστεγώς.

Λικέρ Μαστίχας 5)
Υλικά
1 κιλό ζάχαρη
500ml νερό
1 κ.γλ. ξινό
1 κ.γλ. μαστίχα Χίου
1 φλ.καφέ κονιάκ ή τσίπουρο

Βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα νερό και ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ξύλινη, μόλις κοχλάσει ρίχνετε το ξινό και αφού βράσει 20 λεπτά το βγάζετε. Το αφήνετε κάπου να κρυώσει και όταν θα είναι χλιαρό ρίχνετε μέσα την μαστίχα, αφού την κοπανίσετε να γίνει ψιλή . Όταν κρυώσει τελείως, προσθέτετε το κονιάκ ή το τσίπουρο. Το βάζετε σε μπουκάλι και το κλείνετε καλά.

Και δροσιστικό ποτό με λικέρ Μαστίχας.

Λικέρ μαστίχας με λάιμ 6)

1.Σερβίρετε σε κάθε ποτήρι κοκτέιλ 3 δάχτυλα λικέρ μαστίχας.
2.Ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού χυμό λαιμ, καθώς και μια ροδέλα λαιμ.
3.Συμπληρώστε το υπόλοιπο ποτήρι με μπόλικο τριμμένο πάγο.
4.Σερβίρεται παγωμένο, κατά προτίμηση μετά το γεύμα.



Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική
Συντακτική Ομάδα
22/06/13 00:47
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 1
1133 maria zaxarioy Κυριακή, 15 Νοε 2015, 17:30

καλησπερα ειναι πολυ ωραιες οι συνταγες σας .θα ηθελα να ρωτησω για το λικερ μαστιχας το ξινο το βρηκα σε σκονη ειναι σωστο .. ??


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Ραβανί με sauce σοκολάτας και κυδώνι

Ετοιμάζουμε το ραβανί: δουλεύουμε το βούτυρο...

Διαβάστε περισσότερα...
Bίδες με πέστο και δύο ντομάτες

Χρόνος προετοιμασίας: 30’ Χρόνος βρασίματος ζυμαρικών: 10’-12’

Διαβάστε περισσότερα...
Tαλιατέλες με τρία είδη σολομού (φρέσκα ζυμαρικά)

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30’ Χρόνος ψησίματος για τις ταλιατέλες: 1’-2’

Διαβάστε περισσότερα...