Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

7 λόγοι για να προσέξετε τα όνειρά σας

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Αξίζει να προσέξετε τα όνειρά σας ή απλά χάνετε τον χρόνο σας, μιας και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολύ πιο σημαντικά;

Τι είναι αυτές οι παράξενες και φανταστικές εμπειρίες που βιώνουμε όταν κλείνουμε τα μάτια; Είναι μήπως εμπειρίες του αστρικού σώματος που απελευθερώνεται από το φυσικό σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου; Είναι μήπως μια καθαρή ψευδαίσθηση, ένα παιχνίδι του εγκεφάλου που ανακυκλώνει τα καθημερινά ερεθίσματα για να «καθαρίσει» την μνήμη; Είναι φευγαλέες εικόνες χωρίς νόημα ή περιέχουν κρυφά μηνύματα από το υποσυνείδητο; Αξίζει να προσέξετε τα όνειρά σας ή απλά χάνετε τον χρόνο σας, μιας και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολύ πιο σημαντικά;  

Διαφορετικές Απόψεις
Υπάρχουν πολλές απόψεις και θεωρίες για το τι ακριβώς είναι τα όνειρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι απατηλές εικόνες δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία του εγκεφάλου που ταξινομεί, κατά κάποιο τρόπο, τις καθημερινές εμπειρίες στην μνήμη, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τα όνειρα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το υποσυνείδητο και ότι περιέχουν πολύ ουσιαστικά μηνύματα για τον ονειρευόμενο. Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν τα όνειρα σαν μια πραγματικότητα της ψυχής και αυτοί που τα βλέπουν σαν μηνύματα από κάποια ανώτερη δύναμη.
Κανένας όμως μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει μια σαφή και συγκεκριμένη απάντηση στο γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ονειρεύεται. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα όνειρα είναι μια νευροφυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, άρα όλοι ονειρευόμαστε, ανεξάρτητα από το αν τα θυμόμαστε ή όχι. Σε ένα μέσο όρο ζωής, π.χ. 75 χρόνια, θα περάσουμε 4,5 χρόνια βλέποντας όνειρα! Το ουσιαστικό λοιπόν ερώτημα δεν είναι τόσο το γιατί ονειρευόμαστε, όσο το σε τι μπορεί να χρησιμεύσουν τα όνειρα και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή αυτές τις παράξενες εμπειρίες.

Η Χρησιμότητα των Ονείρων 
Δεν χρειάζεται λοιπόν να καταφύγουμε σε θεωρίες για να καταλάβουμε την χρησιμότητα των ονείρων. Το μόνο που έχει σημασία είναι να δούμε το τι κάνουν τα όνειρα και το τι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις λειτουργίες των ονείρων και γιατί αξίζει να τους δώσετε περισσότερη σημασία. 

Τι κάνουν λοιπόν τα όνειρα; 
1. Αποτελούν μια πηγή έμπνευσης
Τα όνειρα έχουν αποτελέσει μια ανεξάντλητη και πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μουσικούς, ζωγράφους και λογοτέχνες, επιστήμονες, εφευρέτες και απλούς ανθρώπους. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Ο συνθέτης Ταρτίνι είδε στον ύπνο του τον διάβολο να παίζει βιολί και ξυπνώντας απλά κατέγραψε την μελωδία, συνθέτοντας την περίφημη Σονάτα του Διαβόλου. Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον συνέλαβε την ιδέα του πιο γνωστού του μυθιστορήματος Η παράξενη υπόθεση του Δρ. Τζέκυλ και Χάιντ σε ένα όνειρο. Μετά απ΄ αυτό, ο Στήβενσον ανέπτυξε την συνήθεια να αρχίζει μια ιστορία λίγο πριν πέσει για ύπνο και έβρισκε την συνέχεια της πλοκής στα όνειρά του. Όπως έλεγε ο ίδιος, κάθε φορά που είχε οικονομικές δυσκολίες και ήθελε μια ιστορία, εμπιστευόταν τα όνειρά του και εκείνα ποτέ δεν τον πρόδωσαν. Ο ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί συχνά ανέφερε ότι το μόνο που έκανε ήταν να αντιγράφει την μεγαλοφυΐα των ονείρων του. Ο ίδιος έδωσε την ονομασία «Ονειρική περίοδος» στα έργα που έφτιαξε από το 1924 έως το 1932

2. Επεξεργάζονται και πολλές φορές λύνουν προβλήματα
Το υποσυνείδητο συνεχίζει να επεξεργάζεται τα προβλήματα που σας απασχολούν και μπορεί να σας δώσει αναπάντεχα την λύση που ψάχνετε μέσα στα όνειρά σας. Ίσως έχετε αυτήν την εμπειρία του να ξυπνήσετε γνωρίζοντας την λύση που ψάχνατε, έστω και αν δεν θυμόσαστε ακριβώς το όνειρό σας. Με αυτό τον τρόπο, επιστήμονες βρήκαν πολύτιμες λύσεις μέσα στο όνειρό τους. Η ιστορία της επιστήμης είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα:

Ο βραβευμένος με Νόμπελ για την ανακάλυψη της δομής του ατόμου φυσικός Νήλς Μπόρ (1885-1962), στην ομιλία του παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ, αποκάλυψε ότι ψάχνοντας τον τρόπο που τα ηλεκτρόνια γυρίζουν γύρω από τον πυρήνα, είδε ένα όνειρο: Βρισκόταν στον ιππόδρομο και έβλεπε μια σειρά άλογα που έτρεχαν. Είδε τους διαδρόμους του ιπποδρόμου να αλλάζουν σχήμα και να παίρνουν μια ελλειπτική μορφή. Τα άλογα τώρα έτρεχαν γύρω από το κέντρο του ιπποδρόμου σε ελλειπτικές, μη διασταυρούμενες τροχιές. Την άλλη μέρα, άλλαξε την κατεύθυνση της εργασίας του, που τον οδήγησε στο να τεκμηριώσει μαθηματικά το γεγονός ότι τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται ελλειπτικά γύρω από τον πυρήνα σε μη διασταυρούμενες τροχιές.

Ο εφευρέτης της ραπτομηχανής Ελάιας Χάουι (1819-67) είχε ανακαλύψει ένα μηχανισμό για γρήγορη κίνηση της βελόνας. Του έλειπε όμως ένα βασικό στοιχείο. Η βελόνα τρυπούσε το ύφασμα, αλλά η κλωστή δεν περνούσε. Σε ένα όνειρό του, είδε ότι είχε πιαστεί αιχμάλωτος από μια φυλή κανιβάλων. Παρακολουθούσε τον εαυτό του να είναι σε ένα καζάνι με βραστό νερό, απορημένος για την αποστασιοποίησή του, και γύρω του οι κανίβαλοι χόρευαν κραδαίνοντας τα δόρατά τους. Πρόσεξε τότε ότι τα ακόντια αυτά είχαν ένα περίεργο χαρακτηριστικό: η κεφαλή του ακοντίου είχε μια μεγάλη τρύπα. Ξύπνησε αμέσως, καταλαβαίνοντας ότι μόλις βρήκε αυτό που έψαχνε. Η τρύπα της βελόνας όπου περνούσε η κλωστή θα έπρεπε να πάει μπροστά! Μ΄ αυτόν τον τρόπο η κλωστή θα περνούσε το ύφασμα.

Αν σας απασχολεί κάποιο πρόβλημα, αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί γύρω απ΄ αυτό την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο. Κοιμηθείτε με αυτό, έχοντας δίπλα σας ένα σημειωματάριο και ένα στυλό, έτοιμοι να καταγράψετε ότι υπάρχει στον νου σας την ώρα που ξυπνάτε. Καταγράψτε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και κυρίως ότι θυμάστε από τα όνειρά σας. Ακόμα και αν δεν έχετε μια ξεκάθαρη λύση στο μυαλό σας, μέσα από τα στοιχεία αυτά μπορεί να ανακαλύψετε κάτι που θα σας οδηγήσει σε αυτή. 

3. Ρίχνουν κρυφές ματιές στο μέλλον
Ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε ή όχι στα προφητικά και προγνωστικά όνειρα, τα δεδομένα είναι συντριπτικά και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τα όνειρα έχουν προειδοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους, έχουν σώσει ζωές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μια μητέρα να αντιληφθεί ένα ατύχημα ή μια ασθένεια του παιδιού της μέσα από ένα όνειρο, ανεξάρτητα από το αν το παιδί βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί οι απόψεις και οι θεωρίες για την εξήγηση αυτού του φαινομένου να διαφέρουν, όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις εμπειρίες και τις μαρτυρίες χιλιάδων ατόμων που έχουν δει στο όνειρό τους κάτι πριν αυτό συμβεί.

4. Φανερώνουν τις  ανάγκες και τις δυσκολίες μας στις σχέσεις
Είσαστε σε μια σχέση και βλέπετε όνειρο ότι κάνετε έρωτα με τον πρώην. Μήπως υπάρχει μέσα σας μια ανάγκη που δεν καλύπτει η σχέση σας;  Βλέπετε στον ύπνο σας ότι δένετε τον σύντροφό σας σε μια καρέκλα. Μήπως είσαστε πολύ κτητική και προσπαθείτε να δεσμεύσετε τον σύντροφό σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε; Βλέπετε όνειρο ότι σας γυρνάει την πλάτη ο σύντροφός σας και απομακρύνεται. Μήπως κάτι στην συμπεριφορά σας τον απομακρύνει χωρίς να το καταλαβαίνετε;

Τα όνειρα  λένε την αλήθεια γι΄ αυτό που υπάρχει στον εσωτερικό μας κόσμο, πέρα από τις μάσκες, πέρα από τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και τα πράγματα που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να παραδεχτούμε. Φανερώνουν τις πραγματικές μας ανάγκες σε μια σχέση αλλά και αποκαλύπτουν τις δυσκολίες που έχουμε για να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους άλλους. Τα όνειρα υποδεικνύουν τις αιτίες των δυσκολιών μας στις σχέσεις, που τις περισσότερες φορές οφείλονται σε εγγραφές του υποσυνειδήτου κατά την παιδική ηλικία. Μας τονίζουν, πάντα με συμβολικό τρόπο, τις δυσκολίες μας ώστε να δουλέψουμε σε αυτές με ουσιαστικό τρόπο.

5. Φέρνουν στην επιφάνεια κρυφούς πόθους και υποβόσκουσες εντάσεις.
Γιατί νιώθετε τόσο πιεσμένοι και γεμάτοι άγχος; Μα.. όλοι έτσι δεν νιώθουν; μπορείτε να πείτε. Όχι ακριβώς. Το άγχος δεν γεννιέται από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά από την αντίδρασή μας σε αυτές. Καθώς εστιαζόμαστε συνεχώς προς τα έξω, παραμελούμε να ρίξουμε μια αντικειμενική ματιά στον εσωτερικό μας κόσμο. Μήπως υπάρχουν μέσα συγκρούσεις και εντάσεις που χωρίς να το καταλαβαίνετε επηρεάζουν την διάθεσή σας και την αντίληψή σας για αυτά που σας συμβαίνουν; Τα όνειρα είναι το παράθυρο που θα σας προσφέρει μια θέα αυτογνωσίας και αλήθειας γι΄ αυτό που συμβαίνει μέσα σας.

6. Προμηνύουν ερωτικές και προσωπικές σχέσεις.
Το ξέρετε ότι συμβολικά η σχέση με έναν ξένο σε ένα όνειρο μπορεί να προμηνύει μια σημαντική εξωτερική συνάντηση; Αν είσαστε σε αναζήτηση συντρόφου τα όνειρά σας μπορούν να σας δώσουν σημάδια για το αν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ενδιαφέρεται για σας ή για το αν πλησιάζει στην ζωή σας ένα άτομο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή σας. Για παράδειγμα, αν δείτε ότι βρισκόσαστε σε μια παραλία και ένα άλογο έρχεται προς το μέρος σας είναι πολύ πιθανόν να είναι ένας συμβολισμός ενός άντρα που θα αγγίξει τα συναισθήματά σας. Επίσης η προσφορά δώρου π.χ. λουλούδια ή διάφορες τροφές από ένα πρόσωπο στο όνειρό σας μπορεί να συμβολίζει ότι το πρόσωπο αυτό τρέφει κάποια συναισθήματα για σας που θα εκδηλωθούν. Αν σας προσφέρει δαχτυλίδι ή πολύτιμες πέτρες μπορεί να σημαίνει ότι σκέφτεται την δέσμευση ή ότι η σχέση μαζί του μπορεί να έχει προοπτικές για μονιμότητα.

7. Δίνουν σημάδια που σας βοηθούν να διαλέξετε την μια πορεία ή την άλλη
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που σας έχει οδηγήσει σε ένα σταυροδρόμι όπου καλείστε να πάρετε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τον πιο δρόμο να τραβήξετε, αξίζει να δώσετε περισσότερη σημασία στα όνειρά σας. Μπορεί να ανακαλύψετε σε αυτά στοιχεία που θα σας δώσουν μια άλλη οπτική γωνία και να σας βοηθήσουν να δείτε το θέμα που σας απασχολεί με μια άλλη ματιά. Ο εσωτερικός δάσκαλος που έχετε μέσα σας θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια, αρκεί να τον εμπιστευτείτε και φυσικά να μπορείτε να καταλάβετε την γλώσσα του και να αντιληφθείτε το μήνυμά του. Αν το θέμα που σας απασχολεί έχει να κάνει με πρόσωπα και δείτε αυτά τα πρόσωπα στο όνειρό σας, τότε προσέξτε τις λεπτομέρειες. Αν βρίσκονται σε φωτεινό ή ανοιχτό χώρο θεωρείται καλό σημάδι, ενώ το αντίθετο όταν βρίσκονται σε ημισκότεινους, κλειστούς και υγρούς χώρους.

Αν η συμπεριφορά τους στο όνειρο είναι πολύ παράξενη ή βίαιη ερμηνεύεται σαν θετικό σημάδι, ενώ αν σας γυρίζουν την πλάτη και απομακρύνονται αρνητικό. Χρειάζεται λοιπόν να αναλύσετε το όνειρό σας με προσοχή, δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες και λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι τα όνειρά σας είναι πολύ προσωπικά και έχουν σύμβολα που για σας έχουν μια ιδιαίτερη, προσωπική σημασία. Μην καταφεύγετε λοιπόν σε ονειροκρίτες του σωρού, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα σας μπερδέψουν και θα σας αποπροσανατολίσουν από την ουσία του ονείρου. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν πιστεύετε ότι τα όνειρα είναι φευγαλέες παραστάσεις, κατασκευάσματα του εγκεφάλου ή ταξίδια με το αστρικό σώμα, πέρα από τις διάφορες θεωρίες και επιστημονικές απόψεις, ένα είναι σίγουρο: Τα όνειρα περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας. 

Μπορούν να σας προειδοποιήσουν, να σας καθοδηγήσουν, να σας διδάξουν και να σας αποκαλύψουν πολλά. Δίνοντας προσοχή στα όνειρα και καθώς αρχίζετε να τα κατανοείτε, συνδέεστε με μια ανεξάντλητη πηγή καθοδήγησης, έμπνευσης και σοφίας: τον ίδιο σας τον εαυτό, τον εσωτερικό σας δάσκαλο.

Δρ Άγγελος Βιαννίτης,
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Αναλυτής Ονείρων
Πηγή : elita.com.cy

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
06/06/13 01:44
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Ιστότοπος ενοικίασης φιλενάδας

Με μόλις 5 δολάρια ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια ψεύτικη σχέση...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...