Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Απιστία...

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
Είναι γεγονός ότι αρκετά ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την απιστία. Πράγματι, η σεξουαλική εικόνα μίας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου χάνει σημαντικά την ποιότητά της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους σταδιακά μέσα στη συμβίωση. Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για σεξουαλική επαφή. Οι σύντροφοι πολύ συχνά παραμελούν την εικόνα τους, ξεχνούν τα «θέλω» τους και δεν προσπαθούν να αρέσουν στο σύντροφό τους. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η ανάγκη για επικοινωνία και για ψυχική επαφή, ή ακόμη το οικονομικό ή επαγγελματικό όφελος.

Η σεξουαλική απιστία στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση των συντρόφων, την έλλειψη σεξουαλικής ζωής, την ανάγκη για επιβεβαίωση κυρίως στη μέση ηλικία, δηλαδή 46-50 ετών, ή την κακή επικοινωνία. Πολύ συχνά ένα σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στη σχέση ή στο γάμο οδηγεί συνήθως τον άντρα σε μία τέτοια συμπεριφορά, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του, να ελέγξει κατά πόσο το πρόβλημα παρουσιάζεται με κάποια άλλη σεξουαλική σύντροφο.

Η απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, συνήθως βιώνεται διαφορετικά, τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτή, όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει, σε σύγκριση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Η σεξουαλική απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απελπισίας, αγωνία και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών από το σύντροφο, που η συμπεριφορά του δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε να είναι. Αλλά και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή νιώθουν συχνά ντροπή και ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ΄ επανάληψη φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η αποκάλυψή της είναι επώδυνη και για τους δύο. Η απιστία διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν φθάνει σε χωρισμό, παρόλο που συνήθως η σχέση τους επηρεάζεται αρνητικά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία απιστία δεν κλονίζει την ψυχική πίστη δύο ανθρώπων που ενδεχομένως είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί παρασύρθηκαν σε μία σεξουαλική φυγή ηδονής, εφόσον ψυχικά δεν έχουν φύγει από τη συναισθηματική τους σχέση. Η αγάπη στη συντροφική διαχρονική πορεία δεν παγιδεύεται από τη σεξουαλική έλξη και παρόρμηση και είναι στο χέρι του ζευγαριού να διαχειριστεί αυτή την επίπονη κατάσταση.

Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Σχέσεις
Συντακτική Ομάδα
06/06/13 01:44
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη...

Διαβάστε περισσότερα...
19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση...

Διαβάστε περισσότερα...
"5 τρόποι να ξετρελανεις έναν άνδρα στο κρεβάτι"

1. Οι άντρες συχνά λατρεύουν να επιδεικνύουν σε κάθε φάση της ζωής...

Διαβάστε περισσότερα...