Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

4 + 4 Συμβουλές για να κάνετε … Οικονομία στο Μαγείρεμα

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική Save Money
Οι εποχές απαιτούν … οικονομία παντού.  Ας δούμε πως μπορούμε με απλά πραγματάκια να κάνουμε οικονομία … και στο Μαγείρεμα.

Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο

1.Μη Μαγειρεύετε υπερβολικές ποσότητες
Η κλασική ελληνική συνήθεια (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), είναι η υπερβολή στις ποσότητες του φαγητού που μαγειρεύουμε. Αποτέλεσμα να σπαταλάμε τρόφιμα που μας είναι πολύτιμα. Το φαγητό έτσι και αλλιώς μας κοστίζει! Όταν το πετάμε, μας κοστίζει πολύ πιο ακριβά.  

Συμβουλή 1η : Υπολογίστε σωστά τις ποσότητες του φαγητού που θα μαγειρέψετε.

Συμβουλή 2η : Περίσσεψε φαγητό ; μην πετάτε τίποτα.  Αποθηκεύστε σωστά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.  Για οικονομία χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, άρα χρημάτων και υλικών, μαγειρέψτε μια φορά και φτιάξτε δυο-τρία γεύματα. 

Συμβουλή 3η : Ξαναχρησιμοποιήστε το φαγητό για να μαγειρέψετε κάποιο άλλο φαγητό ή σαν συμπλήρωμα στο φαγητό της επόμενης ημέρας.  Παράδειγμα : μαγειρέψατε κοκκινιστό κρέας με ρύζι και σας περίσσεψε το κρέας; βάλτε το περίσσεμα σε ένα ειδικό σκεύος αποθήκευσης στην κατάψυξη.  Την επόμενη εβδομάδα, μαγειρέψτε μακαρόνια και αξιοποιείστε το κοκκινιστό κρέας με τη σάλτσα του για συμπλήρωμα στα μακαρόνια.  Άλλη ιδέα; φτιάξτε με το περίσσεμα του κρέατος ένα άλλο φαγητό π.χ. κρεατόπιτα.

Συμβουλή 4η : Ωρίμασαν υπερβολικά τα φρούτα, κάντε με αυτά πίτες, μαρμελάδες,  χυμούς ή smoothies. Ωρίμασαν οι ντομάτες, κάντε πελτέ.  Ωρίμασαν τα λεμόνια, στύψτε τα και κρατείστε το χυμό τους στην κατάψυξη (ιδανικά σε παγοκυψέλες). 

Στο site μας www.filenades.gr έχουμε γράψει συνταγές και ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε τα φαγητά που σας περίσσεψαν. Δείτε τα σχετικά links στο τέλος του κειμένου.  

2. Κάντε οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, μαγειρεύοντας με τρόπο
Η κατανάλωση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας, μας οδηγεί σε μεγάλη οικονομία χρημάτων. Να πως θα μαγειρέψετε σωστά τα φαγητά σας, καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα :

Συμβουλή 1η : Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά
Σίγουρα θα χρειαστεί να μαγειρέψετε περισσότερη ώρα, όμως η κατανάλωση ρεύματος είναι μικρότερη, όταν μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά.

Συμβουλή 2 : Χρησιμοποιείτε σκεύη μαγειρικής που εφαρμόζουν ακριβώς στην εστία, γιατί  αν η βάση του σκεύους μαγειρικής είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια.

Φούρνος

Συμβουλή 3η : Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο για να τον χρησιμοποιήσετε, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Bάλτε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και ανάψτε τον εκείνη τη στιγμή. 

Συμβουλή 4η : Σβήστε τον φούρνο μισή ώρα πριν το τέλος. Ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.

Άρθρα που μπορείτε να βρείτε στο site μας για εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος του φαγητού που σας περίσσεψε ή μπαγιάτεψε :
Συντακτική Ομάδα Ρένα Σωτηρίου

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Μαγειρική Save Money
Συντακτική Ομάδα
28/05/13 23:06
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Χρήσιμες συμβουλές για να διορθώσετε τα “λάθη” στην κουζίνα!

Για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να γνωρίζετε έξυπνα τρικ...

Διαβάστε περισσότερα...
Βγάλτε εύκολα το χυμό ενός σφιχτού λεμονιού!

Πολλές φορές, παίρνουμε ένα λεμόνι να το στίψουμε και δεν...

Διαβάστε περισσότερα...
Δεν φαντάζεστε τι μπορείτε να κάνετε με την στάχτη από το τζάκι!

Τα ξύλα για το τζάκι, καθώς καίγονται μας δίνουν θερμότητα, και...

Διαβάστε περισσότερα...