Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πώς η καταγωγή μας καθορίζει την οικονομική μας κατάσταση!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Στην Ελλάδα η οικογένεια είναι η ισχυρή ασπίδα έναντι της κρίσης και όλων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα. Και ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 72,2%, όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση. 

Εάν αυτή η οικογένεια έχει μία σχετική οικονομική ευχέρεια και μπορεί να μας καλύψει τα έξοδά μας, εμείς έχουμε την επιλογή να περιμένουμε για την κατάλληλη δουλειά ή ακόμη και επένδυση. Άρα οι επιλογές που κάνουμε ως άτομα μπορούν να μας τοποθετήσουν σημαντικά πιο πάνω ή πιο κάτω από το μέσο όρο των ομοίων μας όσον αφορά το εισόδημα, το επάγγελμα ή την κοινωνική θέση. Αλλά ο μέσος όρος καθορίζεται από δυνάμεις που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας – παράγοντες, όπως από ποιούς ανθρώπους γεννηθήκαμε. Η οικογένεια καθορίζει την οικονομική μας κατάσταση πολύ περισσότερο από ό,τι οι προσωπικές μας επιλογές. 

Μετρήσιμα στοιχεία έχουμε για τις οικογένειες στις ΗΠΑ. Εκεί, περίπου το 50% της μεταβολής του πλούτου και περίπου το 35 έως 43% της μεταβολής του εισοδήματος των παιδιών μπορεί να εξηγηθεί από τον σχετικό πλούτο και εισόδημα των γονέων τους, λένε οι οικονομολόγοι Samuel Bowles και Herbert Gintis.

Ένας λόγος για αυτή τη στενή σχέση είναι ότι οι γονείς που έλαβαν μόρφωση είναι πολύ πιο πιθανό να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να λάβουν και αυτά αντίστοιχη μόρφωση. Ο Evan Soltas μελέτησε τα στοιχεία της General Social Survey και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν οι γονείς σας δεν είναι απόφοιτοι λυκείου, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό για εσάς να μην είστε κάτοχος απολυτηρίου λυκείου -μία πιθανότητα 22,2%, σε σύγκριση με μια πιθανότητα 2,9% για τα παιδιά που οι γονείς τους πήραν απολυτήριο.

Τα πλεονεκτήματα μιας προνομιούχας καταγωγής δεν σταματούν με την απόκτηση πτυχίου. Η οικονομολόγος του Tufts, Linda Loury, θεωρεί ότι το ήμισυ του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ βρίσκονται μέσα από την οικογένεια, φίλους ή γνωστούς. (Σας θυμίζει κάτι ;;;)

Οι Καναδοί οικονομολόγοι Miles Corak και Patrizio Piraino παρατηρούν πόσο συχνά οι άνθρωποι καταλήγουν να εργάζονται στην ίδια εταιρεία, όπου εργαζόταν ο πατέρας τους, διαπιστώνοντας ότι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξης του 40% το έχουν κάνει αυτό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ένα τρίτο των διαδοχών μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων στις εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ αφορούν ένα νέο CEO που συνδέεται με συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον προηγούμενο CEO, τον ιδρυτή ή έναν μεγαλομέτοχο. Αυτό δεν είναι πολύ καλό για την τιμή της μετοχής, σύμφωνα με τον Francisco Perez-Gonzalezτου NBER, αλλά είναι πολύ ευχάριστο για τον νεοδιορισθέντα συγγενή.  

Ως γονείς ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Είναι το μόνο εφόδιο που χρειάζονται. Οι παλαιότερες γενιές επένδυαν σε ακίνητα. Δυστυχώς όμως η μόνη επένδυση που έχει την πιο υψηλή απόδοση εκτός από την οικογένεια, είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας.

Συντακτική Ομάδα : Σοφία Θεοφάνη

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Συντακτική Ομάδα
20/05/13 00:13
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...