Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Οι νέες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων!

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων για τα ενήμερα δάνεια των νοικοκυριών παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν : 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας καθώς και άνεργοι που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κτλ) έως και 25.000 ευρώ εφόσον το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως σήμερα.

Επιπλέον το πόσο των 25.000 ευρώ θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ ( δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία καθώς και για τρίτεκνους και για πολύτεκνους.

Τα δάνεια που θα ρυθμίζονται δεν θα πρέπει να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα θα πρέπει να είναι ενυπόθηκα για πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική άξια να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη ο οποίο για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις θα πρέπει να έχει σύνολο ακίνητης περιούσιας με αντικειμενική έως 250.000 ευρώ, σύνολο καταθέσεων έως και 10.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο πόσο του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά 150.000 ευρώ.

Η περίοδος χάριτος θα είναι 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος ενώ θα περιλαμβάνει τόκους και μέρος του κεφαλαίου .

Το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή θα είναι το συμβατικό επιτόκιο του δανείου.

Ωστόσο πιο ευνοϊκές θα είναι οι ρυθμίσεις για νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ για τα οποία προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα είναι 1,5% ( 0,75+ βασικό επιτόκιο ΕΚΤ).

Επίσης όσον αφορά τους άνεργους ( εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος .

Όπως είπε ο υπουργός οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν μια ομπρέλα για μισθωτούς και συνταξιούχους που σήμερα εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις ωστόσο εξαιτίας της κρίσης και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους δυσκολεύονται να τα εξυπηρετήσουν

Και αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα 
Το υπουργείο ανάπτυξης ανακοίνωσε και αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στόχος είναι ο ισχύον νόμος να γίνει πιο αποτελεσματικός καθώς σήμερα μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες. Όπως ανακοινώθηκε:
Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα

Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο . Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ το μήνα.

Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού.
Θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Επίσης στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στην λειτουργία του Τειρεσία με την θέσπιση ενός point system από τις τράπεζες και αξιολόγηση του οικονομικού προφίλ από τις ίδιες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Συντακτική Ομάδα
18/04/13 00:22
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...