Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Αυτοεκτίμηση: Εμείς και οι άλλοι

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Όταν μιλάμε για αυτοεκτίμηση δεν αναφερόμαστε στην καλή ή κακή μας "διάθεση" που μπορεί να εναλλάσσεται ανάλογα με τα καλά ή άσχημα γεγονότα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας αλλά στη βασική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, η οποία και αποτελεί τον κορμό της αυτοεκτίμησης. Η έννοια της αυτοεκτίμησης χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη θετική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε την προσωπική μας αξία. 

Συγκροτείται από πολύ μικρή ηλικία μέσα από την εικόνα εαυτού που σχηματίζουμε από τις αξιολογήσεις των πολύ κοντινών και σημαντικών για εμάς ανθρώπων όπως είναι οι γονείς μας, οι δάσκαλοί μας, κ.ά. Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα που δεχόμαστε ως παιδιά είναι πολύ σημαντικά γιατί σε αυτή την ηλικία εσωτερικεύουμε χωρίς αμφισβήτηση και δυνατότητα αντίδρασης κάθε κριτικής που μας απευθύνεται. 

Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου είναι ότι στις πράξεις μας, κυρίως, εκφράζεται η εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση πιστεύουν ότι και οι άλλοι δεν τους εκτιμούν και έχουν αρνητική γνώμη γι’ αυτούς, συμπεριφέρονται απέναντι στον εαυτό τους χωρίς αίσθημα ευθύνης και φροντίδας, δεν τολμούν να εκφράσουν τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν αυτά που επιθυμούν, εστιάζουν στα ελαττώματά τους ενώ συχνά έχουν αυστηρή και αρνητική στάση και απέναντι στους άλλους. Πρόκειται στην ουσία για ένα φαύλο κύκλο καθώς αυτές οι συμπεριφορές επειδή ακριβώς δυσχεραίνουν την επικοινωνία, προκαλούν την απομάκρυνση ή την απόρριψη των άλλων, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα σε ατομικό και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Όλοι οι άνθρωποι αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί και να μας αγαπούν. Η αυτοεκτίμησή μας μπορεί να ενισχυθεί όταν εμείς πρώτοι αναγνωρίσουμε τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας και μπορέσουμε να τα αποδεχτούμε. 

Η εκτίμηση, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας αποτελεί βάση της ψυχικής μας ισορροπίας αλλά και της ικανότητάς μας να συνάπτουμε και να διατηρούμε ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Λέα Ευσταθίου
Κοινωνιολόγος – Στέλεχος Πρόληψης των Εξαρτήσεων 
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
nutrimed.gr
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία
Συντακτική Ομάδα
08/04/13 08:06
Αρέσει: 1 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Ιστότοπος ενοικίασης φιλενάδας

Με μόλις 5 δολάρια ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια ψεύτικη σχέση...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...