Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Πόσο θα στοιχίζει το δίπλωμα οδήγησης μετά τις 18 Ιανουαρίου;

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Τα πάνω κάτω στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης έρχονται με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, και την ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή.

Από τις 19 Ιανουαρίου οι εξετάσεις για τις άδειες θα γίνουν ακριβότερες, ενώ μειώνεται ο χρόνος ισχύος του διπλώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, και το κόστος θα αυξηθεί. Μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας. Όλοι οι οδηγοί υποχρεούνται να ανανεώνουν το δίπλωμά τους κάθε 15 έτη.

Οι νέες αλλαγές είναι:
• Αυξάνονται τα πρακτικά υποχρεωτικά μαθήματα από 20 σε 25, όπως επίσης και τα θεωρητικά. Να σημειωθεί πως αν ο υποψήφιος δεν έχει περάσει τις θεωρητικές εξετάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει στα πρακτικά μαθήματα.

• Η ανανέωση διπλώματος θα γίνεται κάθε 15 χρόνια και για να συμβεί αυτό οι κάτοχοι διπλωμάτων θα υποβάλλονται εκ νέου σε εξετάσεις (παθολόγος και οφθαλμίατρος). Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές.

• Τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση άδειας στα 30, θεσπίζεται όμως ένα νέο παράβολο των 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν όσοι επανεξετάζονται.

• Η κατηγορία Β για ΕΔΧ (ταξί) καταργείται, καθώς και μερικές διατάξεις για ειδικές κατηγορίες.

• Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα σε υποψηφίους άνω των 16 ετών δεν θα εκδίδεται από την Τροχαία αλλά από τις υπηρεσίες Μεταφορών.

Ειδικά για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλετών, από τις 7 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση: Η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ. και η αποφυγή εμποδίων, και η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ. και η ακινητοποίηση του δικύκλου σε συγκεκριμένη απόσταση.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά 5ετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους. Οι δικυκλιστές που θα εξετάζονται για δίπλωμα υποχρεώνονται να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας (ειδική φόρμα, επιγονατίδες κ.λπ.).
Οι παλιές άδειες για δίκυκλα, ερασιτεχνικά διπλώματα, καθώς και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε έως ότου ο κάτοχός τους συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών είτε έως το έτος 2033.

Συντακτική Ομάδα: Σοφία Θεοφάνη
Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Save Money
Συντακτική Ομάδα
16/01/13 08:54
Αρέσει: 4 / Σχόλια: 1
513 Melissa Τετάρτη, 16 Ιαν 2013, 20:49

Ευτυχώς που το πήρα το δίπλωμα !!! Βέβαια δεν έχω αυτοκίνητο αλλά αυτό είναι άλλο θέμα !


<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Πίσω… στο σπίτι των γονιών μου!

Στις μέρες μας κυριαρχεί η επιστροφή-συγκατοίκηση στο σπίτι των γονιών...

Διαβάστε περισσότερα...
Γυναίκα και Υγεία...

Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Κορίτσια ποδήλατο ξανά!

Όλες μας αποκτήσαμε κάποτε το παιδικό μας όνειρο ένα ποδηλατάκι!

Διαβάστε περισσότερα...