Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πότε είμαστε στον «σωστό δρόμο»...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Ο τρόπος που καθόμαστε δείχνει τον χαρακτήρα μας!

Σταυροπόδι, με τα πόδια χαλαρά ή στα πλάγια...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
Σπιτικό γαλάκτωμα καθαρισμού από έλαιο τριαντάφυλλου!

Ένα υπέροχο καθαριστικό από ροδέλαιο και...

περισσότερα >>
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0

Τα μυστικά για τη διατήρηση της απώλειας βάρους

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία Ομορφιά Αδυνάτισμα
Γιατί κάποιοι δεν ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ενώ κάποιοι άλλοι επιστρέφουν στο παλιό τους βάρος;

Την απάντηση σε ό,τι αφορά εμάς τους μεσογειακούς πληθυσμούς επιχειρεί να δώσει η νέα επιδημιολογική μελέτη MedWeight με θέμα τη διατήρηση της απώλειας βάρους, η οποία διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου επικεφαλής της οποίας είναι η κ.  Μαρία Γιαννακούλια Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής & Διαιτητικής Συμπεριφοράς, για να θεωρηθεί η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας επιτυχής, θα πρέπει όχι μόνο να σημειωθεί απώλεια βάρους, αλλά και να επιτευχθεί η διατήρηση αυτής μακροχρόνια. Αν και συχνά ακούγεται η άποψη ότι όποιος χάνει βάρος στο τέλος το ξαναπαίρνει, η βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι ποσοστό περίπου 20% των ατόμων με ιστορικό παχυσαρκίας διατηρούν απώλεια ίση με τουλάχιστον 10% επί του αρχικού τους βάρους, για τουλάχιστον 1 έτος. Συνεπώς, η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι εφικτή, αλλά παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Ωστόσο ποιες συμπεριφορές συμβάλλουν στη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας

Τα μέχρι σήμερα σχετικά δεδομένα προέρχονται κυρίως από τις Η.Π.Α., και κατά κύριο λόγο από το National Weight Control Registry, το οποίο και έχει αναδείξει ως τις βασικές κοινές συμπεριφορές μεταξύ των διατηρούντων την απώλεια βάρους
•την άσκηση,
•την αυτοπαρακολούθηση του βάρους,
•την κατανάλωση πρωινού,
•και την τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες και λιπίδια,

Η μελέτη MedWeight εξετάζει τη διατήρηση της απώλειας σε έναν μεσογειακό πληθυσμό, καθώς αντίστοιχα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Επιπλέον περιλαμβάνει σύγκριση με επανακτήσαντες την απώλεια, και λεπτομερή διατροφική αξιολόγηση.

Από τα πρώτα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι ερευνητές έχουν προκύψει κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα:
*Διατηρούντες και επανακτήσαντες δεν διαφέρουν ως προς τον μέγιστο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που είχαν ποτέ, ούτε και ως προς προηγούμενες προσπάθειες να χάσουν βάρος. Συνεπώς, ούτε ο υψηλός ΔΜΣ, αλλά ούτε και οι αποτυχημένες προσπάθειες, φαίνεται να αποτρέπουν ένα άτομο από το να πετύχει μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους.
*Οι μισοί διατηρούντες κατάφεραν να χάσουν βάρος μόνοι τους. Αντίθετα, οι περισσότεροι επανακτήσαντες είχαν απευθυνθεί σε διαιτολόγο.
*Οι διατηρούντες ζυγίζονται και γενικότερα παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος πιο συχνά από τους επανακτήσαντες, και επιπλέον αντιλαμβάνονται τη ζύγιση ως βοηθητική στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους τους.
*Η διατροφική ανάλυση βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, παρόλα αυτά κάποια ενδεικτικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι διατηρούντες καταναλώνουν πιο συχνά από τους επανακτήσαντες σνακ υψηλής διατροφικής αξίας, όπως για παράδειγμα φρούτα, φυσικούς χυμούς, και γιαούρτι. Οι διατηρούντες αναφέρουν περισσότερες ώρες ύπνου και καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους επανακτήσαντες.

Για να συμμετάσχει κανείς στη μελέτη ακολουθεί το σύνδεσμο hdp://medweight.hua.gr και επιλέγει «Εγγραφή». Οι εθελοντές απαντούν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, το ιατρικό τους ιστορικό, τις διατροφικές τους συνήθειες, την άσκηση, τις συνήθειες ύπνου, την κοινωνική υποστήριξη, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, πραγματοποιούνται δύο τηλεφωνικές ανακλήσεις 24ώρου για κάθε εθελοντή, προκειμένου να καταγραφεί λεπτομερώς η διατροφική πληροφορία.

vita

Διαβάστε κι άλλα σχετικά με:   Ψυχολογία Ομορφιά Αδυνάτισμα
Συντακτική Ομάδα
03/11/13 04:18
Αρέσει: 0 / Σχόλια: 0
<< Προηγούμενο Επόμενο >>    
Το νέο όπλο στο αδυνάτισμα είναι .... νωρίς στο κρεβάτι!

Ένας απλός τρόπος για να χάσει κάποιος τα περιττά του κιλά φαίνεται πως είναι να...

Διαβάστε περισσότερα...
Η σοκολάτα… αδυνατίζει;

Μπορεί να μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως...

Διαβάστε περισσότερα...
Η δίαιτα των τριών ημερών που θα σας κάνει να βρείτε άμεσα τη φόρμα σας!

Ποια είναι τα βασικά μυστικά της τριήμερης δίαιτας...

Διαβάστε περισσότερα...
Οι 10 μαγικές τροφές που κόβουν την όρεξη και μας γλιτώνουν απο περιττά κιλά

Μια «χρυσή λίστα» που περιλαμβάνει τις... μαγικές τροφές που...

Διαβάστε περισσότερα...